Choroby w pracy
Co roku mamy kilka takich miesięcy w których pracownicy potrafią się zaziębić lub porządnie rozchorować. Większość z nich woli przyjść do pracy i nie korzystać z urlopów gdyż to skraca ich czas urlopowy. Tylko tak naprawdę chory pracownik jest zagrożeniem dla otoczenia. W takim przypadku lepiej jest wysłać pracownika na bezpłatny urlop lub urlop za zwolnieniem lekarskim niż trzymać chorego na stanowisku pracy.
Kodeks dobrych praktyk w biznesie
Jakie zagrożenia ?
W pierwszej kolejności należy jasno stwierdzić że chory szybciej wróci do zdrowia gdy będzie miał możliwość odpocząć. W realiach pracy codziennej gdy ma się kontakt z rożnymi środowiskami wokół nas, może jedynie pogorszyć obecny już zły stan naszego pracownika. Dodatkowo osoba chora ma mniejszą wydajność, częściej popełnia błędy i trzeba po nim poprawiać. Chory pracownik ma kontakt z klientami oraz innymi pracownikami naszej firmy. Jedna chora osoba może zarazić dziesiątki innych. W efekcie zamiast wysłać pracownika na urlop lub zwolnienie lekarskie, trzymamy go w miejscu pracy i narażamy pozostałych pracowników na zarażenie. Przez takie zachowanie możemy doprowadzić do częściowej utraty mocy przerobowej z uwagi na stan chorobowy kadry pracowniczej. Gorzej gdy pracownik zarazi stałego klienta, który przez swoją chorobę przestanie nas odwiedzać i przynosić kolejny zarobek. Także z racji ekonomicznych lepiej wysłać chorego pracownika na przymusowy urlop niż ryzykować zdrowie klientów i pracowników.
Jak działać ?
Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie zasady dotyczącej pracowników, aby pozostawali w domu gdy są chorzy. Osoby które nie będą się stosować do tego zalecenia powinny być wysyłane na przymusowy urlop. Takie działanie ochroni Twoich klientów i pracowników przed zarażeniem. Choroby, nawet drobne przeziębienia powodują obniżenie wydajności oraz różnorakie powikłania. Nieprzewidywalny stan dalszej inkubacji i rozwoju wirusa powoduje że każda choroba to potencjalne zagrożenie dla Twojej firmy.
Wprowadzenie ogólnej zasady która głosi, jak jesteś chory to leż w domu, pomogła by całemu społeczeństwu. W sklepach szczególnie samoobsługowych hipermarketach, ludzie przemieszczają się między półkami, brudnymi rękami dotykają różnych produktów. Często też widać jak ludzie nakładają sobie bułki bez użycia jednorazowej rękawiczki. Wcześniej prawdopodobnie zatykali lub ocierali nos po kichnięciu. Zarazki roznoszą się błyskawicznie szczególnie w otoczeniu świeżej żywności.